Blog
Pomidory – samo zdrowie
Pomidorowe doświadczenie
Pomidor to warzywo, które znane jest w Europie dopiero od XVIw., chociaż historia uprawy pomidorów jest o wiele dłuższa. Pomidory uprawiane były już 2 tysiące lat temu przez Indian w Andach. Do Europy trafiły za sprawą hiszpańskich żeglarzy, którzy przywieźli je z Meksyku. Początkowo pomidory uprawiane były w południowej Europie – Portugalia, Hiszpania, Włochy. W Polsce pomidory zaczęły zdobywać popularność dopiero po I wojnie światowej.
Główną zaletą pomidorów są walory odżywcze . Są cenionym źródłem wielu niezbędnych związków takich jak:
- potas
- sód
- wapń
- mangan
- magnez
- cynk
- żelazo
- kobalt
- miedź
- fosfor
- fluor
- karoten
- jod
- witaminy z grupy B: B1, B2 i B6 oraz witaminę C i PP, a także kwasy foliowy
Pomidory są ważnym źródłem związków fenolowych, które opóźniają procesy starzenia, hamując stany zapalne, są również źródłem roślinnej melatoniny, hormonu regulującego sen oraz są bogate w przeciwutleniacz – likopen, który zapobiega zachorowaniom na nowotwory. Najwięcej likopenu znajduje się pod skórką oraz w pestkach.
Czy wszystkie pomidory są bogate w związki odżywcze?
Wydawać by się mogło, że tak, przecież każdy wygląda podobnie. Po obejrzeniu cenionego reportażu „Rośliny hybrydowe: zbawienie czy kątka” (oryg.”Seeds of Profit”) odpowiedź nie jest już taka oczywista. Autorzy przebadali warzywa, a głównie pomidory sprzedawane z masowych produkcji na zamówienia dużych sieci handlowych i okazało się, że zawartość nie których związków jest o 50% niższa, niż w tych samych warzywach 30 czy 40 lat temu. W reportażu przedstawiony jest nie tylko proces przemysłowej produkcji, ale też porównano owoce pomidorów z uprawy organicznej i masowej. Te z upraw tradycyjnych wyglądały mniej atrakcyjnie, miały krótszą trwałość od tych z produkcji masowych, ale za to miały swój prawdziwy smak. Możliwe, że przewaga odżywcza pomidorów organicznych wynikała również z uprawy w ziemi, a nie we wełnie mineralnej. Warto obejrzeć reportaż, bo w bardzo rzeczywisty sposób pokazuje jak obecnie produkowana jest żywność.
Nasze pomidory
Pomidory uprawiamy od „zawsze”, obecnie praktycznie na swoje potrzeby, ale zaciekawieni reportażem postanowiliśmy oprócz znanych już nam odmian, spróbować tych organicznych. Posadziliśmy ponad 20 odmian pomidorów, różnych kolorów, wielkości i pochodzących z różnych rejonów świata (najstarsza z XIX wieku) Odmian organicznych są setki, a może nawet tysiące, my wybraliśmy m.in takie odmiany pomidorów:
- Stupice
- Jaune Flamme
- Black from Tula
- Cherokee Purple
- Earliana
- Golden Queen
- Dixie Golden Gigant
- Mikado Rozovyj
- Ispolin
- Paul Roberson
- Pink Syberian Tiger
- Medicinal
- Blue Orange
- Brown Berry
- Black Krim
- Carbon
- Scarbitha
Sadzimy pomidory
Pomidory posadzone zostały dopiero w ostatnim tygodniu maja. Część została posadzona bezpośrednio w gruncie, a część pod osłoną (folią). Sadzonki pomidorów pod osłoną zostały posadzone w pierścieniach w świeżym torfie. Spód pierścieni również został podsypany torfem.
Pierwsze pomidory
Pierwszy czerwony pomidor był ok. połowy lipca. Najszybciej zaowocowała odmiana Stupice
Prawdziwe zbiory
Końcem lipca większość pomidorów miała już dojrzałe owoce z wyjątkiem odmian żółtych (Golden Queen i Dixie Golden Gigant), które potrzebowały ok. 7-10 dni na wybarwienie.
Opis wybranych odmian
Stupice
Odmiana uznawana za najszybszego pomidora na świecie. Oryginalnie pochodziła z Czechosłowacji. Owoce bardzo smaczne, jest ich dużo na krzaku, ale są małe (40-50g). Warto ją posadzić jeśli nie można doczekać się własnych pomidorów.
Blue Orange
Odmiana plenna, którą warto posadzić ze względu na dużą zawartość antyoksydantów. Owoce niebiesko-żółto-pomarańczowe o wadze ok. 80-100g, ale przy redukcji gron będą większe owoce.
Earliana
Odmiana wprowadzona do sprzedaży już w 1900r. Owoce czerwone, okrągłe ok. 170g. Odmiana dobra na chłodniejszy klimat. Szybko owocuje.
Medicinal
Odmiana o bardzo dużej zawartości likopenu, potwierdzonej badaniami uniwersyteckimi. Pomidor początkowo fioletowy, ale dojrzały ma kolor czerwono-brunatny. Warto posadzić tą odmianą ze względu na wartości odżywcze. Owoce ładne, o wadze ok. 200-300g
Jaune Flamme
Stara francuska odmiana, bardzo dużo owoców o wielkości piłki golfowej. Owoce morelowo-pomarańczowe o masie ok. 100g. Odmiana pozytywnie zaskakuje.
Pink Syberian Tiger
Odmiana syberyjska, na chłodny i ciepły klimat. Owoce bardzo smaczne, czerwono-fioletowe o masie ok. 200-250g. Duża zawartość antyoksydantów.
Ispolin
Odmiana tolerująca chodny klimat. Owoce karbowane i duże nawet do 1kg. Kolor podobny do pomidorów malinowych.
Mikado Rozovyj
Kolejna rosyjska odmiana. Owoce okrągłe, malinowe i smaczne, waga ok. 250-300g. Wysoka odporność na choroby.
Golden Queen
Bardzo stara odmiana z 1882r. Owoce żółto-pomarańczowe, smaczne o wadze ok. 300-400g. Odmiana odporna na choroby.
Dixie Golden Gigant
Odmiana uprawiana już od niemal 100 lat przez Amiszów. Owoce jasno żółte, bardzo smaczne o wadze od ok. 350g do nawet 800g. Odmiana owocuje ok. 2 tygodni później, niż odmiany czerwone.
Black from Tula
Odmiana ukraińska, owoc brązowo-czerwony o wadze ok. 270-370 g.
Carbon
Owoc purpurowy o wadze ok. 300-400 g. Pomidory miały tendencję do pękania jak za długo były na krzaku.
Black Krim
Owoc „czarny” o wadze ok. 200-350 g. Miały tendencję do pękania.
Cherkoee Purple
Bardzo stara odmiana z 1890r., owoce purpurowo-fioletowe , waga ok.250-450g
Paul Roberson
Owoce czarne, 180-230g., toleruje chłodniejszy klimat.
Podsumowanie
Jeśli ktoś chce spróbować różnych smaków pomidora to zdecydowanie warto posadzić różne stare odmiany. Ogólny plon owoców jest mniejszy, niż pomidorów hybrydowych. Również trwałość owoców jest krótsza – odmiany ciemne zaczęły pękać jak wisiały na krzaku zbyt długo. Po zerwaniu owoce nie nadają się na kilkunastodniowe przetrzymywanie. Oprócz tych wad pomidory były bardzo udane.
Najbardziej do gustu przypadły:
- dwukolorowe (Pink Syberian Tiger i Blue Orange),
- bardzo plenny Jaune Flamme i żółty Golden Dixie Gigant
- ze względów zdrowotnych Medicinal
- bardzo szybko owocujący Stupice
W tym roku również posadzimy wybrane odmiany, a dodatkowo kilka nowych:
- Gezahnte
- Ananas Noire
- Azul Blanco
- Ananas Bleu
Posadzone mieliśmy również typowe odmiany pomidorów (m.in. Manistella, Antalaya) Jeśli chcemy mieć świeże pomidory, wyprodukowane w naturalny sposób to jedynym wyjściem jest samodzielna uprawa.